Правителството на Гърция позволи отварянето на плажове този уикенд, когато се прогнозира повишаване на температурите, но изрази и опасения, че посетителите няма да спазват указанията за безопасност, за да ограничат разпространението на коронавируса, пише Kathimerini.

Според насоките, плажовете с чадъри и други съоръжения, ще работят с 60% капацитет, без музика и ще има забрана за продажба на алкохол от плажните барове. Персоналът трябва да спазва всички мерки за защита (включително маски и ръкавици).

Освен това, всеки път, когато шезлонгът се използва от къпещ се, той ще бъде почистван от служителите. Разстоянието между всеки комплект чадър и шезлонг трябва да бъде 4 метра.

Генералният секретариат за защита на гражданите в Гърция издаде серия от насоки, които ще позволят и на 515 частни или общински плажни клубове на Гърция да се отворят от събота.

Следвайки препоръките на специалния консултативен съвет на здравното министерство във връзка с коронавирусната криза, тези ограничения включват ограничение от 40 души на 1000 квадратни метра от площта на съоръжението и разстояние най-малко 4 метра между чадърите.

Заведенията за обществено хранене на територията на плажа няма да могат да разнасят храни и напитки до чадърите на клиентите си.

Забранени са спортовете, които са с физически контакт между участниците.