Гърция се готви да направи първата стъпка към пълната трансформация на старото летище в Атина Elliniko International, което трябва да се превърне в нов луксозен мегакоплекс от жилищни сгради, хотели, спортни съоръжения и паркове.

Властите в южната ни съседка издадоха разрешение за начало на работата по Атинската Ривиера на стойност от 8 милиарда евро, като първоначално е необходимо да бъдат съборени около 450 сгради и други постройки на територията на изоставената аерогара. 

Разрешението за това е било издадено в средата на тази седмица и е било публикувано в държавния вестник, става ясно от информация на местното издание Kathimerini.

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Изоставената аерогара се ползваше по време на Олимпийските игри през 2014-а, а по-късно там беше изграден бежански лагер

Според ресорното министерство не са необходими други одобрения и процесът по събарянето може да започне, без да е необходимо да се установява статута на всяка една от сградите там и да се установява кои от тях са незаконни.

Все пак 13 от тях, включително бившият източен терминал на летището, изграден между 1960 и 1969 година по проект на известния финландския архитект Еро Сааринен, ще бъдат запазени и реставрирани.

Elliniko International в Атина беше изоставено след отварянето на новото международно летище в столицата Airport Athens. Заради липсата на финансиране и кризата по-късно идеите за развитие на територията на аерогарата и на района около нея бяха изоставени до 2017 година.

20-години след затварянето на старото летище в Атина най-накрая то ще има нов облик

20-години след затварянето на старото летище в Атина най-накрая то ще има нов облик

Преди години властите в Гърция представиха план за преобразяването на района около аерогарата