След дълго чакане изглежда Гърция върви към възраждането на парцела на старото международно атинско летище Ellinikon. Това показват промени в приватизационната програма на страната TAIPED, пише местното издание Kathimerini.

Ellinikon International Airport беше международното летище в гръцката столица от края на 30-те години на миналия век до 28 март 2001 година, когато то беше заменено от новото Athens International Airport.

Дълги години властите в южната ни съседка не бяха взели окончателно решение за това какво да бъде изградено на мястото на бившата аерогара. През 2017 година обаче Атина представи план за изграждането на спортни площадки и съоръжения, паркове и хотелски комплекс на парцела.

Според представения тогава план в рамките на първата фаза от проекта, която се очаква да отнеме около 5 години, ще бъдат изградени редица спортни площадки, а на мястото на старият източен терминал на летището да бъде построен аквариум.

В рамките на втората фаза, за която ще са нужни между 6 до 10 години, ще бъдат построени редица туристически обекти. Това включва 5-звезден хотел, както и търговски център.

Планът предвижда в следващите две фази от проекта работата да бъде фокусирана върху построяването на офис и административни сгради, образователни и изследователски центрове, както и на жилищни сгради.