След като туристическата индустрия се оказа една от най-засегнатите в резултат на разразилата се епидемия от коронавирус, за атрактивните дестинации на Стария континент ще бъде от ключово значение да успеят да привлекат посетители през това лято.

Гърция ще трябва да се изправи и да се конкурира с Испания и Португалия, за да спечели колкото се може по-голям дял от туристи от основните пазари през следващите месеци.

Това важи особено за тези от Германия, като се има предвид, че в последните седмици местните туристически оператори започнаха агресивна кампания за продажбата на почивки за различни дестинации от Гърция до Балеарските острови.

Германските лидери в бранша, като TUI, Der Touristik и FTI Group, ще предлагат оферти за безплатен отказ 14 дни преди пътуването, както и по-ниски цени на пакетите за сметка на свиване на техните маржове или на предоговорени партньорства с хотелиери, твърдят от Kathimerini, цитирайки свои източници.

През миналата година Германия е изпратила 4 милиона туристи в Гърция, които са изхарчили в южната ни съседка 2,9 милиарда евро. Ето защо гръцкият сектор разчита много на пристигащите от най-голямата икономика в Европа посетители.

На 15 юни Берлин предстои да премахне ограниченията за пътуване в чужбина, твърдят от местните медии. Заради това и основните туристически дестинации за германските туристи вече работят активно за привличането на повече германци за летните месеци.

От една страна южната ни съседка ще може да разчита на повече възможности в тази посока, като се има предвид, че в Испания част от сектора ще остане блокиран през следващите месеци. Според информация на испанското издание Cinco Días едва една трета от хотелите в страната ще посрещат гости през това лято.

Нещо повече - Германия може да ограничи гражданите на страната да пътуват до дестинации, които са силно засегнати от коронавируса, което може да засегне сериозно индустрията на Балеарските и Канарските острови. В допълнение властите във Франция, която е друг важен пазар за туризма, препоръчва на туристите да не пътуват в Испания през тази година.