Щетите от планираната шестдневната стачка на машинистите в Германия вече са "разрушителни" за икономиката на страната. Това заяви германският министър на транспорта Фолкер Висинг, цитиран от международните агенции. Финансовата загуба от парализириания от снощи железопътен транспорт се изчислява на €1 милиард .

"Това е стачка срещу германската икономика", каза говорителят на Deutsche Bahn Аня Броукер, отбелязвайки, че техния трафик обслужва освен огромен брой хора, включва и "доставки за електроцентрали и рафинерии".

Както и при предишните протестни действия, от Deutsche Bahn изготвиха разписание със значително намалени услуги. Пътуващите могат да разберат кои влакове ще се движат чрез уебсайта на германския жп оператор или чрез неговото мобилно приложение. Стачката започна вчера следобед (23 януари) в товарния транспорт, а рано тази сутрин стачните действия обхванаха и пътническия транспорт. Протестът на машинистите е планиран да продължи до понеделник вечер (29 октомври).

Предотвратените масови стачки в Германия: Deutsche Bahn вдига заплатите

Предотвратените масови стачки в Германия: Deutsche Bahn вдига заплатите

Засега заплащането е увеличено с 12%, което прави по около 400 евро отгоре

Как се стигна до стачката?

До мащабните стачни действия се стигна, след като ресорният профсъюз отхвърли последното предложение на германските държавни железници по трудовия спор за заплати и работни часове. Искането на синдикатите е за намалена работна седмица от 38 на 35 часа, при запазване на настоящите заплати. Според експертни оценки, стачката ще струва на транспортния сектор минимум по €30 милиона на ден.

Финансовите загуби обаче ще бъдат значително по-големи, ако се стигне до спиране на заводи заради нарушени снабдителни вериги.

Припомняме, че миналата година Deutsche Bahn отново се сблъска с железопътния синдикат, който наброява около 180 000 железопътни служители. До споразумение се стигна в края на месец август.

Стартира набирането на оферти за продажбата на логистичното поделение на германските железници Deutsche Bahn

Стартира набирането на оферти за продажбата на логистичното поделение на германските железници Deutsche Bahn

Надзорният съвет на Deutsche Bahn одобри продажбата на DB Schenker преди година