Синдикатите в Германия гласуваха споразумение  с ръководството на германския жп оператор Deutsche Bahn за увеличение на заплатите на служителите. Нарастването на заплащането ще е средно с 12%, обяви синдикатът EVG, цитиран от Reuters.

По този начин е избегнат рискът от по-нататъшни масови стачки в германските железници, които щяха да доведат до парализа на най-масовия транспорт в страната.

Сблъсквайки се с все по-големи закъснения и остаряла инфраструктура, държавната германска жп компания бе притисната и от исканията на служителите си за увеличение на заплатите с 12% на фона на постоянно високата инфлация в иначе най-голямата европейска икономика.

Германските железници Deutsche Bahn предлагат за продажба логистистичното си поделение за невероятните €20 милиарда

Германските железници Deutsche Bahn предлагат за продажба логистистичното си поделение за невероятните €20 милиарда

Вече има потенциални инвеститори

Предишните стачки доведоха до широкомащабни нарушения в движението на германските влакове тази година, включително национална стачка през април, която парализира голяма част от жп мрежата на страната.

Синдикатът обяви, че 52,3% от неговите 180 000 служители подкрепят споразумението, постигнато от преговарящите след извънредни разговори, целящи да сложат край на продължилия с месеци спор.

Постигнатият компромис предвижда увеличение на възнагражденията от 410 евро месечно. Преди това синдикатът искаше заплатите да нараснат с поне 650 евро.

В допълнение споразумението предвижда необлагаем "инфлационен" бонус от 2850 евро, който ще бъде изплатен през октомври.

Германия ще дава по-лесно гражданство на имигранти

Германия ще дава по-лесно гражданство на имигранти

Германски паспорт ще се получава по-лесно и по-бързо