Заместник-министърът на икономиката на Русия се опасява, че възстановяването на стимулираната от потреблението икономика няма да бъде това, което Москва се надява. Причина за нейните притеснения е готовността на правителството да изтегли постепенно стимулите, въведени заради пандемията.

"Ограничаването на държавната помощ е едно от най-големите и сериозни предизвикателства за правителството и за бюджета в момента", предупреждава Полина Кручкова в интервю за Bloomberg. "Смятаме, че се тръгнахме към растеж, но ще видим дали е така", добавя тя.

Очакванията все още са за бързо възстановяване на икономика, след като засиленото потребление успя да предотврати навлизането в рецесия поне засега.

Вътрешното търсене беше сериозно подкрепено от държавните помощи през месеците на затваряне на страната, но постепенно предстои те да бъдат спрени до края на годината. И потенциално това може да засегне точно потреблението.

От руското министерство на икономиката ревизираха прогнозата си за тази година от спад до 4,8% до такъв от 3,9% след като икономическата активност започна да се възобновява след премахването на ограничителните мерки от май.

"Фискалните стимули в Русия бяха по-малки от тези в други държави. Те представляваха 4 на сто от брутния вътрешен продукт, но подкрепата изигра своята роля и позволи на икономиката да скочи нагоре", смята Кручкова.

Сега обаче много от тях, включително отложеното плащане на данъци и субсидиите за покриване на кредити, изтичат в края на 2020 година. И правителството вече се готви да ограничи разходите и да увеличи данъците през 2021 година.

Засега какво точно и колко бързо ще бъде възстановяването на руската икономика все още не е сигурно. Полина Крукчова се опасява за това основно, защото сега пикът във вътрешното търсене трябва да бъде последван от инвестиции, които да гарантират устойчив растеж.

"Независимо, че минахме през най-тежкия период по-добре от очакваното, това не означава, че през всички останали етапи ще преминаваме толкова бързо и безболезнено. Все още има рискове за възстановяването и устойчивия растеж", смята тя.