В класацията за икономическа конкурентоспособност на страните в света за 2023 г., Дания отново е начело, както и през миналата година. Тази престижна класация е публикувана от Международния институт за управленско развитие (International Institute for Management Development, IMD), пише Прайм.

"Дания запази първото си място от миналата година, когато за първи път се изкачи начело в тази класация", се казва в публикацията.

IMD отбелязва постиженията на страната във всичките четири основни групи показатели за "измерване" на конкурентоспособността. Дания продължава да е първа по ефективност на бизнеса, втора по развитие на инфраструктурата, и се изкачи до пето от шесто място по ефективност на правителството (в областта на икономиката).

Градовете в света с най-много и с най-богати милиардери

Градовете в света с най-много и с най-богати милиардери

Москва присъства в първата десетка и на двете класации на Forbes

Второто място в класацията за най-конкурентоспособна икономически страна в света зае Ирландия, която "скочи" нагоре от 11-то място - което IMD обяснава с високите икономически показатели на държавата.

Именно по критериите за стойността на икономическите показатели, Ирландия се изкачи от седмо на първо място.

Снимка 224542

Източник: iStock

А Швейцария слезе на трето място по конкурентоспособност - от второ през миналата година и първо през 2021 година.

Отбелязва се, че Швейцария се нарежда на трето място поради високите стойности на всички групи измервани фактори, включително: лидерство по ефективност на правителството в областта на икономиката, развитие на инфраструктурата, седмо място при критериите за ективност на бизнеса (от четвърто година по-рано), както и има подобрение при икономическите показатели (18-то място сега, след 30-то миналата година).

Сингапур тази година слезе на четвърто място по конкурентоспособност от трето през миналата, докато Холандия се изкачи на пето от шесто място.

Китай се изкачи до шесто от седмо място, докато САЩ подобриха позицията си до девето място, след десето за миналата година.

В класацията за тази година за пръв път попадна Кувейт, който "стартира" от 38-мо място.

"Затваря" класацията по конкурентоспособност Венецуела, която зае последното, 64-то място.

Най-дългият подводен тунел в света, който ще свърже Дания и Германия

Най-дългият подводен тунел в света, който ще свърже Скандинавия и Централна Европа

След над десетилетие планиране, строителството на тунела Fehmarnbelt започна едва през 2020 -а

Класацията за икономическа конкурентоспособност на страните в света, IMD изготвя и публикува ежегодно от 1989 година насам.

Тя обхваща (първите) 64 държави, като анализира конкурентоспособността им по общо 336 детайлни критерия, групирани в 4 основни грпупи. Изследването, обобщено казано, оценява способността на държавите да създават конкурентна среда и благоприятни условия за правене на бизнес.

Европейските страни с най-висок външен дълг

Европейските страни с най-висок външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е далеч по-ниска