Кои са крупните градове в света, където броят на милиардерите е най-голям, и кои са тези градове, където общото състояние на живеещите там милиардери е най-голямо - отговори на тези въпроси дава публикуваната тази седмица класация на американското списание Forbes.

По показателя за общо състояние на живеещите в даден град милиардери, на първо място в света е Ню Йорк, където общото богатство на живеещите там милиардери е двойно по-голямо от това на тези в Москва и се изчислява на умопомрачителните почти 617 млрд. долара. А богатството на живеещите в Париж френски милиардери достига по последни данни 409 млрд. долара.

Москва е на трето място по отношение на общото богатство на живеещите в града милиардери. Списанието оцени общото състояние на всички живеещи в Москва руски милиардери на 307 милиарда долара, което е с $92 млрд. повече спрямо предходната година.

Почти две трети от московските милиардери през последната година са увеличили състоянието си, капиталите на двама милиардери не са се променили, а при двама са намалели, отбелязва Forbes.

Най-богатият милиардер в Москва сега е шефът на "Интеррос" Владимир Потанин, чието състояние американското списанието оценява на 23,7 милиарда долара.

Що се отнася до броя на живеещите в даден град милиардери, Москва заема шесто място в света в Топ 10 на градовете с най-много на брой най-богати милиардери, според класацията на американското списание Forbes. По данни на изданието, в града живеят 61 милиардери.

Както отбелязва списанието, независимо от продължаващите военни действия в Украйна и санкциите на западните страни, Москва се е издигнала за година от седмо на шесто място по отношение на броя на милиардерите, живеещи в града.

Снимка 459483

Източник: iStock

И така, на първо място по брой на най-богатите в света милиардери е Ню Йорк (101 милиардери, с общо състояние от 616,8 милиарда долара), Хонконг е на второ място (70 милиардери, с общо състояние от 286,8 милиарда долара), а Пекин е на трето място (68 души, с общо състояние - 247,2 милиарда долара).

В Шанхай има 65 милиардери, чието общо състояние достига $181,9 млрд. Лондон завършва челната петица на градовете с най-много милиардери. В столицата на Великобритания живеят 63 магнати с общо състояние от 294,9 милиарда долара.

А в оповестената вече класация на Forbes на най-богатите бизнесмени в света, която е 37-ма по ред, влязоха 123 руснаци. Най-богат сред тях се оказа бившият член на Борда на директорите на "Еврохим" и СУЕК, Андрей Мелниченко, с богатство от 25,2 милиарда долара.

Първият европеец, чието богатство надмина $200 милиарда

Първият европеец и трети богаташ в света, чието богатство надмина $200 милиарда

Това е рекорд за Французина Бернар Арно, който стои зад компанията LVMH