Износът на Китай се повиши повече от очакваното през юли, въпреки новите мита на Съединените американски щати. Търговският излишък със САЩ остана близо до рекордни високи нива, предава Reuters.

Вашингтон подготвя нов списък със стоки, които ще бъдат обложени. Очаква се на 23 август САЩ да започнат да събират 25% мита върху стоки за още $16 милиарда. Пекин неколкократно предупреди, че ще отговори на удара и вече започна да налага свои мита, заявявайки, че Щатите заплашват свободната търговия.

Отчетът на Китай е първият, който дава цялостна картина за втората най-голяма икономика, след като първият пакет мита влезе в сила на 6 юли. Излишъкът на Поднебесната империя със САЩ се свива незначително до $28,09 милиарда през миналия месец.

Китай започна да усеща ефекта от митата

Китай започна да усеща ефекта от митата

Намаляват производството и търсенето

По-слабият юан, който отчете най-лошият си четиримесечен спад между април и юли, може да поел част от удара от 25-процентните мита. Все пак анализатори очакват намаляване на излишъка през следващите месеци.

"Гледайки напред, очакваме ръстът на износа да се охлади през следващите месеци, макар че това ще е по-скоро резултат от по-ниския световен растеж, отколкото от митата на САЩ. Директният удар от тях ще продължи да бъде компенсиран от скорошното обезценяване на юана", смята Джулиян Еванс-Притчард, главен икономист за Китай в Capital Economics.

След силен старт на годината, растежът във втората най-голяма икономика се охлади през второто тримесечие, частично и заради усилията на правителството да намали рисковете, свързани със задлъжнялостта на китайските компании.