Азия най-накрая се поддаде на глобалното забавяне на пазарите на имоти, което разтърси собствениците на жилища и инвеститорите от Ванкувър до Лондон, като пазарите в Сингапур, Хонг Конг и Австралия показват нови признаци на понижение.

Икономическите последици могат да бъдат сериозни. По-ниските цени на жилищата и по-високите лихви по ипотечните кредити не само ще влошат доверието на потребителите, но и разполагаемите доходи, съобщава S&P Global Ratings в доклад от миналия месец. Едновременният спад в цените на жилищата в световен мащаб може да доведе до "финансова и макроикономическа нестабилност", съобщава МВФ в проучване, публикувано през април.

Краят на глобалния имотен бум

Краят на глобалния имотен бум

От Лондон до Сидни и от Пекин до Ню Йорк цените на жилищата в някои от най-търсените градове тръгват на юг

Докато всеки град в региона има свои специфични характеристики, има няколко общи знаменателя: увеличаване на разходите за заеми, повишено правителствено регулиране и волатилност на акциите. Също така намалява търсенето от страна на сила, която е толкова голяма, че на много места изтласка цените до рекорд - китайските купувачи.

"Тъй като икономиката на Китай е засегната от търговската война, изтичането на капитали е станало по-трудно, което отслабва търсенето на пазарите, включително Сидни и Хонконг", казва Патрик Вонг, анализатор от Bloomberg Intelligence.

Хонконг

След почти 15-годишният период на покачване на цените, който направи Хонконг известен с това, че има най-малко достъпният в света пазар на имоти, цените на жилищата сега падат.

Снимка 398290

Стойностите в града са паднали за 13 последователни седмици след август, най-дългото понижение от 2008 г. насам, показват данните на Centaline Property Agency. Притеснението от по-високите разходи за заеми и данъка върху незаетите жилища допринесоха за спада.

Процентът на строителите на жилища от китайския пазар, които успешно наддават за жилищни обекти, също намалява, като се понижава до 27% през 2018 г. от 70% през 2017 г., съобщават от JLL. От 11-те жилищни обекта, обявени от властите миналата година, само три са спечелени от китайски компании.

Хонконг въвежда данък върху непродадени жилища

Най-недостъпният имотен пазар в света въвежда данък върху непродадени жилища

В опит да свали цените

"Промяната в отношението може да се обясни със забавянето на икономика на Китай", казва Хенри Мок, старши директор на JLL за капиталовите пазари. "Въвлечено в бурната търговска война между Китай и САЩ, правителството предприе действия за ограничаване на изтичането на капитали, което от своя страна увеличи трудностите за инвеститорите да инвестират в чужбина."

Сингапур

Цените на жилищата на острова, който редовно се нарежда сред най-скъпите места за живеене в света, отбелязаха първия си спад от шест тримесечия насам през трите месеца, приключили през декември. Луксозните жилища са били най-силно засегнатите, като стойностите в първокласните райони поевтиняват с 1,5%.

Снимка 398291

Правителствените политики са главните виновници. Неочаквано приложените през юли мерки за охлаждане включват по-високи такси и по-строги правила за заеми-към-стойността на имота. Допълнителни ограничения оттогава включват ограничения върху броя на апартаментите с големината на "кутии за обувки" и правила за борба с изпирането на пари, които оказват допълнителна административна тежест върху предприемачите.

Работи се за спиране на възстановяването на цената на дома, което продължи само пет тримесечия, най-краткото, откакто данните станаха достъпни.

Цената на имотите в Сингапур пада за 15-о поредно тримесечие

Страната, в която цената на имотите пада за 15-о поредно тримесечие

Жилищата поевтиняват все повече

"Цените на имотите, поверени на фирми за отдаване под наем са получили по-голям удар, тъй като търсенето намалява", казва Онг Тек Хуй, старши директор на изследователската и консултантска дейност в JLL.

Сидни

Жителите на Сидни са започнали да се чудят - какъв вид икономически спад ще последва от намаляването на богатството, което идва с най-лошия спад на цените на домовете от края на 80-те години?

Средните цени на домовете в пристанищния град са паднали с 11,1% от техния пик през 2017 г., според данните на CoreLogic, публикувани в сряда - надминавайки 9,6-те процента спад от началото до дъното, когато Австралия бе на ръба на последната рецесия.

Снимка 398292

И докато цените са все още с около 60% по-високи от 2012 г., което означава, че малко от съществуващите собственици са всъщност на загуба, икономистите прогнозират още 10% спад, което кара нервните инвеститори да се замислят два пъти при да направят покупки.

Централната банка също се притеснява, че продължителният спад ще се отрази на потреблението, а ако основната опозиционна лейбъристка партия, която обеща да ограничи данъчните предимства за инвеститорите в имоти, ако спечели изборите през май, вероятно доверието ще бъде засегнато още повече.

Министърът на финансите Джош Фрайденберг призова банките на страната да не затягат повече кредитите, тъй като задълбочаването на кризата заплашва да окаже влияние върху икономиката.

Шанхай, Пекин

Репресивните мерки срещу твърде високите цени възпрепятстват продажбите и оставят стойностите в най-големите градове на страната с около 5% под техния връх. Правилата за многобройни покупки на жилища, или колко скоро имот може да бъде продаден, след като е закупен, започват да се облекчават и се предлагат изобилие от придобивки, тъй като местните строители се опитват да привлекат купувачи.

Снимка 398294

Един производител през септември раздава BMW Серия 3 или X1 на всеки, който желае да закупи апартамент с три спални или градска къща в неговия проект в Шанхай. Авансовите плащания също бяха намалени, като групата Evergrande от Китай иска само 5% в сравнение с обичайното изискване за депозит от 30%.

"Не е изненада да видим, че цените на жилищата в Пекин и Шанхай падат, като се има предвид ограничаващите политиките в момента на тези два пазара", казва Хенри Чин, ръководител на изследователската дейност в CBRE Group.