Хонконг обмисля да въведе данък върху непродадените апартаменти в опит да охлади горещия имотен пазар. Очаква се ходът да отключи предлагане на празни домове, които строителите задържат в очакване на по-високи цени, предава Bloomberg.

Министърът на финансите Пол Чан заяви в четвъртък, че броят на непродадените жилища се е увеличил значително през тази година, но не посочи конкретни цифри. Към края на 2017 година те бяха 9 500.

Хонконг е най-недостъпният имотен пазар в света. В последното десетилетие цените се покачиха двойно заради ограниченото предлагане и растящото търсене. Ситуацията се влошава още повече заради практиката на строителите, които продават на партиди и увеличават цената с всяка следваща продажба.

Например, Sun Hung Kai Properties досега е пуснала за продажба едва 436 от 1 188 апартамент в проекта Cullinan West Phase 2. Wheelock & Co. продава едва половината от вече построените жилища в луксозния проект Mount Nicholson. В четвъртък компанията съобщи, че е продала апартамент на търг за 179 милиона долара, като е поставила рекорд в Азия за цена на квадратен метър.

Данък върху непродадените апартаменти не е прецедент. Такава практика има в Сингапур. Други градове по света прилагат и различни стратегии, особено насочени към чуждестранни купувачи, които оставят жилищата празни за месеци или години.

Ванкувър налага данък на собствениците на празни апартаменти, а подобна практика има и в Мелбърн.