Африканската държава Нигер въведе в експлоатация петролопровод с дължина около 2000 километра, по който петролът от страната ще се доставя в съседен Бенин, съобщи France Presse (FP).

"Военните лидери, които дойдоха на власт в Нигер (в средата на) тази година, въведоха в експлоатация гигантски тръбопровод, по който ще се пренася суров петрол до съседен Бенин", пише агенция FP.

Както отбелязва агенцията, тръбопроводът ще позволи на Нигер, която е една от най-бедните страни в света, да започне да доставя своя суров петрол на международни пазари през бенинското пристанище Семе.

По данни на агенцията проектът, в рамките на който е построен тръбопроводът, дава възможност на Нигер да увеличи добива на петрол до 110 хиляди барела на ден.

А при това за финансиране на проекта са отишли общо 6 милиарда долара, от които 2,3 милиарда долара са инвестирани за строителството на нефтопровода.

В Нигер на 26 юли група военни от президентската гвардия извършиха метеж и обявиха отстраняването на президента Мохамед Базум. За управление на страната беше сформиран Национален съвет за защита на отечеството, начело с командващия гвардията Абдурахман Чиани. Още на 10 август Чиани подписа указ за сформирането на преходно правителство.

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Сред тях е и петата по население страна в света