Много "закъсали" финансово страни в света търсят и получават заеми от Международния валутен фонд (МВФ) при определени условия. По данни на МВФ, към 31 май 2023 г., първо място по обем на получените заеми от МВФ заема Аржентина (46 млрд. долара), която страна е разположена в югоизточната част на Южна Америка.

Следващите държави по обем на кредите от МВФ, които фактически са и най-гомите длъжници на МВФ, са: Египет (18 млрд. долара), Украйна (12,2 млрд. долара) и Еквадор (8,2 млрд. долара).

Пакистан, който е петата по население страна в света, засега е на пето място по обем на заемите - те възлизат на 7,4 млрд. долара. След подписването на новото споразумение с МВФ в края на юни, общата сума на заемите на страната ще достигне 10,4 млрд. долара. В същото време, Пакистан е най-големият кредитополучател от МВФ в азиатския регион.

Първата доставка руски петрол за Пакистан вече е факт - какъв е контрактът

Първата доставка руски петрол за петата по население страна в света вече е факт - какъв е контрактът

Нефтът се продава с отстъпка в цената

Така Пакистан скоро ще стане четвъртият най-голям кредитополучател от Международния валутен фонд (МВФ), след като получи допълнителен заем от 3 милиарда долара в рамките на следващите девет месеца, пише The Express Tribune.

Припомняме, че Международният валутен фонд (МВФ) е международна организация със седалище във Вашингтон (САЩ), чиято основна цел е да осигури стабилността на международната парична система. МВФ е създаден през 1944 г., а към месец май 2022 г. в него членуват 190 държави.

В рамките на своя мандат, МВФ: предоставя финансови ресурси на страните членки; насърчава международното сътрудничество по валутни въпроси; съдейства за стабилността на валутните курсове; подпомага създаването на многостранна система за разплащания.

Започват преки товарни превози по вода между Русия и Пакистан

Започват преки товарни превози по вода между Русия и 5-та по население страна в света

Какви стоки ще се превозват

Споразумението на Пакистан с МВФ

Съгласно наскоро подписаното краткосрочно стендбай споразумение на Пакистан с МВФ, Пакистан ще получи заем от 3 милиарда долара в рамките на девет месеца, за да се улесни излизането на страната от дълбоката финансова и икономическа криза.

Заемът е предназначен за подпомагане на икономиката на Пакистан до провеждането на парламентарните избори през октомври и формирането на ново правителство.

Тази сума се състои от: 1,4 милиарда долара (които все още не са получени от Исламабад), които са включени в програмата за разширено финансиране на МВФ, която приключи в края на юни, както и нови три транша от по около 500 милиона долара всеки.Уточнява се, че Бордът на директорите на МВФ ще разгледа въпроса за ратифицирането на споразумението с Пакистан през юли 2023 г.

По оценка на финансовото министерство на Пакистан, помощта от МВФ ще улесни страната да плати тази година 25 милиарда долара дълг към чуждестранни кредитори.

Инвестиционният гуру Джим Роджърс: МВФ и Световната банка в бъдеще ще изчезнат

Инвестиционният гуру Джим Роджърс: МВФ и Световната банка в бъдеще ще изчезнат

Известният американски инвестор и финансист прогнозира банкови фалити в САЩ и Европа