Пакистан направи първата поръчка за доставка на петрол от Русия с отстъпка в цената, като част от принципните споразумения, постигнати през януари (и конкретизирани в договора през март), каза министърът на енергетиката на станата Мусадик Малик пред агенция Reuters.

По думите му, първият танкер с руски петрол трябва да пристигне в Пакистан в началото на май. Ако всичко "мине гладко", тогава вносът на петрол ще бъде 100 000 барела на денонощие, подчертава министърът. Първоначално пакистанската компания Refinery Limited (PRL) ще преработва руския петрол, по-късно към този процес ще се присъединят и други рафинерии.

През март министър Малик казва, че първата партида руски петрол ще пристигне в Пакистан в началото на април.

Русия се договори за доставки на петрол в Пакистан

Русия се договори за доставки на петрол в петата по население страна в света

Обсъждат се и доставки на втечнен газ

Фактът, че Русия се е договорила с Пакистан - която е петата по население страна в света - за доставки на суров петрол, стана известен през януари. Съответното споразумение ще бъде подготвено до април, каза тогава министърът на енергетиката на Руската федерация Николай Шулгинов. Тогава пакистанската страна отбеляза, че планира да закупува повече от 35% от общия обем на вноса на петрол от Русия. През 2021 г. Пакистан е внесъл от чужбина общо 8,8 милиона тона петрол, което означава, че става дума за доставки на повече от 3 милиона тона петрол годишно.

Руската петролна индустрия се оказа под сериозен натиск след засилването на антируските санкции през 2022 г. Основните купувачи на руски петрол - САЩ, Великобритания и страните от ЕС - наложиха ембарго върху вноса му. Също така, страните от Европейския съюз и Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) въведоха "таван" на цената на руския петрол от 60 долара за барел от 5 декември миналата година.

Русия започва да доставя петрол на Пакистан - за първи път

Русия започва да доставя петрол на петата по население страна в света - за първи път

Това е (отчасти) за сметка на други две държави от ОПЕК+