Първата партида руски петрол ще пристигне в Пакистан през първата седмица на април, съобщи пакистанското издание The Express Tribune, цитирайки министъра на петрола на страната Мусадик Малик.

Както беше съобщено, по време на междуправителствената комисия на Русия и Пакистан в края на януари, страните постигнаха принципна догодореност за доставки на петрол и петролни продукти, като се планираше и подготовката на споразумение за доставка на петрол до края на март. В това споразумение трябваше да бъдат решени по-конкретни въпроси - за логистиката, застраховката, плащанията и обемите на доставките петрол.

Страните се договориха, плащането на доставките да се извършва във валутите на "приятелски" държави.

Пакистан иска да търгува с Русия в рубли и юани

Петата по население страна в света иска да търгува с Русия в рубли и юани

Това може да стане през следващата година

Както съобщи сега пакистанският министър, страната внася около 70 милиона барела петрол годишно (около 10 милиона тона). С вноса си от Русия, Пакистан ще може да покрие повече от една трета от общия обем на доставките на петрол от чужбина.

По официални данни, през 2021 г. доставките на петрол за Пакистан са извършени почти изцяло само от две страни - от Саудитска Арабия (50,6%) и Обединените арабски емирства (41,3%).

Целият внос на петрол в Пакистан се осъществява чрез терминалите Fatco в пристанище Касим и Keamari в пристанище Карачи. От тях петролът се доставя по тръбопроводи до рафинериите в Пакистан.

Русия се договори за доставки на петрол в Пакистан

Русия се договори за доставки на петрол в петата по население страна в света

Обсъждат се и доставки на втечнен газ