Известният американският инвеститор и финансист Джим Роджърс прогнозира изчезването на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, в интepвю зa PИA Hoвocти.

Poджъpc e eдин oт нaй-извecтнитe инвecтитopи в cвeтa, cъocнoвaтeл нa инвecтициoнния фoнд Quаntum, ĸoйтo cъздaвa c милиapдepa Джopдж Copoc. Poджъpc e aвтop нa peдицa ĸниги зa инвecтиции. Meждyнapoдният cтoĸoв индeĸc нa Poджъpc (RІСІ) e нa нeгoвo имe.

Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Известният икономист посочва няколко причини за прогнозата си

"МВФ и СБ никога не правят правилни (икономически и/или финансови) оценки. И тези, които (почти) винаги грешат, в крайна сметка изчезват", отговоря той на въпрос за бъдещето на МВФ и Световната банка.

Роджърс посочва, че ако се анализират предишни годишни доклади на МВФ, може да се видят положителни оценки на фонда по отношение на отделни държави. Обаче тези страни вече са изпаднали в неплатежоспособност или са "на път" към това, казва финасистът.

В същото време инвеститорът уточнява, че МВФ и СБ няма да изчезнат нито скоро, нито едновременно, тъй като имат голяма "тежест" в света, така че ще отнеме време тези финансови структури да напуснат международната арена.

След въвеждането на "тавана": Руският петрол стана най-евтиния в света (засега)

След въвеждането на "тавана": Руският петрол стана най-евтиния в света (засега)

Нефт сорт Urals се срина с 27% под лимита, а спрямо Brent цената му е с 45% по-ниска

В САЩ, Европа и Япония е възможно за започнат (скоро) банкови фалити на фона на предстоящата рецесия, коментира още пред РИА Новости американският инвеститор Джим Роджърс.

"Ще фалират банки не само в САЩ, но и в много други страни - в Япония, в Европа, на много места по света. Ще видите как (много) банки се сриват, поради което следващата рецесия ще бъде тежка", смята Роджърс.

По мнението на инвеститора, по време на икономически спад задължително ще се намерят хора (на ръководни постове), които правят грешки. Това на свой ред, води до нарастване броя на банковите фалити. И мерките, предприети от държавата, едва ли ще доведът до подобряване на ситуацията.

Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Това е в случай, че не се вземат бързи мерки

"Веднага щом банки започнат да се сриват, правителството предприема действия те да се слеят. Те гледат коя банка е по-слаба, коя има проблеми и предприемат операции по сливане, като по този начин "потушават" ситуацията", обяснява Роджърс.

Според инвестиционния гуру, публичните изявления на висшестоящи хора от финансовата сфера за предотвратяването на нови икономически провали дават на вложителите неверни представи за ситуацията в банковата система. А това ще доведе до това, инвеститорите да направят още повече грешки и икономическата ситуация като цяло може да влоши, и то не само в САЩ.

Кога златото ще замени долара като „тихо пристанище“ при криза

Кога златото ще замени долара като „тихо пристанище“ при криза

Мнението на Джим Роджърс, финансист и инвеститор от световна величина