Известният американски икономист Нуриел Рубини, генерален директор на Roubini Macro Associates, прогнозира, че световната икономика ще попадне в "капана" на стагфлацията, тъй като големите централни банки с всички сили се стремят да овладеят инфлационните очаквания. Тази гледна точка, пише Bloomberg, той изразява в интервю за подкаста Odd Lots, като предишното му изявление в този формат, агенцията нарича "пророческо".

Тогава през май 2020 г., Рубини предупреди, че икономическото възстановяване от пандемията ще бъде последвано от период на висока инфлация, поради комбинация от шок при предлагането и агресивно смекчаване на политиките на финансовите регулатори.

Уточнява се, че "стагфлацията" е икономическо явление, което комбинира три фактора: бавен икономически растеж или липсата му (стагнация), висока инфлация и безработица.

Рубини сега посочва няколко фактори, които го карат да прогнозира стагфлация: спадане на акциите с повече от 20% тази година, напрежението в сферата на преките инвестиции, "охлаждането" на пазара на недвижими имоти в САЩ и намаляване на кредитирането, след като компаниите с години трупаха дългове, възползвайки се от ниските лихви.

Според Рубини, при посочените условия, последната причина за настъпването на шок на финансовите пазари, може да стане крахът на няколко крупни "играчи", както се случи през 2008 г. с Lehman Brothers.

"Има няколко крупни и системни компании, които могат да "потънат". Може да има и още един "ефект на Леман" и тогава на Фед ще се наложи да разхлаби политиката си. Ще настъпи тежка рецесия и ще има шок на финансовите пазари", описва Рубини този сценарий.

Бързо снижение на инфлацията Рубини не очаква, обяснявайки това със спад в предлагането на пазарите.

Известният икономист описва обобщено ситуация в световната икономика, като "период, който съчетава най-лошото от 70-те години на миналия век и световната финансова криза".

Нуриел Рубини: 10 признака за финансова криза през 2020-а

Нуриел Рубини: 10 признака за финансова криза през 2020-а

Тя може да бъде по-тежка и дълготрайна от предишната, смята известният икономист