Руският петрол сорт Urals, който се доставя на международните пазари, поевтиня до 43,72 долара за барел в края на минлата седмица, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на агенцията за ценови анализи Argus.

Въпросната цена е много по-ниска - с впечатляващите 27% - от определения от Западните страни "таван" от 60 долара за барел руски петрол. А спрямо Brent, който е около 80 долара да барел, понижението е с 45%. 

Както се казва в материала, на понижението на цената на руския нефт е повлияло не толкова от въвеждането на "тавана" от страните от Г-7, ЕС и Австралия, колкото оттеглянето на петрола от европейския пазар, т.е. петролното ембарго на ЕС на вноса на руски нефт.

"Urals сега няма купувачи на "тавана", така че цените трябва да бъдат намалени, за да се привлекат купувачи от далечни разстояния. Това е свързано със санкциите и предишните самоограничения за покупки от страна на европейските рафинерии, а не на ценовите "тавани", коментира анализаторът от Argus Майкъл Каролан.

По данни на Argus, около три четвърти от петрола с руски произход е бил транспортиран от западната територия на страната по море. Преместването на доставките на суровини основно за Азия обаче може да доведе до високи разходи.

Що се отнася до другия сорт петрол ESPO, той се търгува на по-висока цена от основния Urals - макар че и негавота цена малко се понижи, поради факта, че суровините отиват при купувачи от Източната част на Руската федерация, а търсенето в азиатските страни за него е по-високо.

Страните от ЕС спряха да купуват руско "черно злато", транспортирано по море от 5 декември. Освен това, европейските държави, заедно със страните от "Голямата седморка" (G7) и Австралия, въведоха ценови лимит за петрола доставян по море на ниво, което не надвишава 60 долара за барел.

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

България е от страните, които засега не въвеждат ограничения

Въвеждането от Запада на "таван" на цените на руския петрол няма да има търсения ефект, участниците на международните пазари ще намерят начин да заобиколят инструментите за контрол, казва в тази връзка известният американски инвеститор Джим Роджърс в интервю за РИА Новости.

Роджърс е един от най-известните инвеститори в света, съосновател на инвестиционния фонд Quantum, който създава с милиардера Джордж Сорос. Роджърс е автор на редица книги за инвестиции. Международният стоков индекс на Роджърс (RICI) е на негово име.

"В краткосрочен план търговците ще реагират и ще направят това, което трябва да направят. Има инструменти за контрол, но много скоро хората ще намерят начин да заобиколят инструментите за контрол на енергоносителите или "таваните" на цените или каквото и да е подобно", смята Роджърс.

Както подчертава американският инвеститор, в дългосрочен план "таванът" на цените на руския петрол няма да има "практически никакъв ефект".

По думите на Роджърс, неговият дългогодишен опит в инвестирането и изучаването на пазарите предполага, че контролът на цените и други изкуствени ограничения обикновено не работят, защото "някой винаги намира друг начин". "Така че съм скептичен относно този конкретен ход", обобщава той.

Кога златото ще замени долара като „тихо пристанище“ при криза

Кога златото ще замени долара като „тихо пристанище“ при криза

Мнението на Джим Роджърс, финансист и инвеститор от световна величина