Започват за пръв път директни товарни превози по вода между Русия и Пакистан (която е петата по население страна в света), като първият контейнеровоз Crystal St Petersburg пристигна в пристанището на Карачи, съобщи днес пакистанският в-к News.

По този повод министърът на енергетиката на Пакистан Куррам Дастагир подчертава, че стартирането на директен морски транспорт ще допринесе за развитието на икономическото сътрудничество между двете страни, а търговският оборот между Пакистан и Русия има потенциал да достигне 20 милиарда долара за годината.

"Взаимосвързаността, особено чрез търговия и инфраструктура, е част от визията на настоящото пакистанско правителство за просперитет", казва Дастарир.

Товарните превози стартират по споразумение между частната компания Pak Shaheen и руската "Неко лайн" за доставка на пакистански стоки в Русия.

От своя страна, и пакистанският министър на морския транспорт Сайед Сабзвари също приветства пристигането на руския контейнеровоз в Карачи, пише изданието. "Това ще отвори директно износа на пакистански стоки за Русия. В същото време, ще бъде от полза и за Русия, като насърчи бизнес връзките с Русия, както и със страните от Централна Азия", коментира министърът.

А ръководителят на компанията Pak Shaheen, Абдула Фарух от своя страна смята, че започването на директни товарни превози с Русия "ще помогне за износа на руския пазар на текстил, медицинско оборудване, спортни стоки, кожени изделия, както и плодове и зеленчуци".

Първата доставка руски петрол за Пакистан вече е факт - какъв е контрактът

Първата доставка руски петрол за петата по население страна в света вече е факт - какъв е контрактът

Нефтът се продава с отстъпка в цената