Норвегия е най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа и вторият по-големина доставчик на газ на континента след Русия.

Докато газовата криза е обхванала повечето европейски страни, за богатата държава изглежда са настъпили добри времена. Страната отбелязва най-високия износ на природен газ на фона на опитите на Европа да осигури доставките на газ за зимата, отбелязва Oilprice.

Износът на газ е рекорден за трети пореден месец. Износът на Норвегия нарасна с 8% миналия месец спрямо септември 2020 г. Като цяло на Норвегия се разчита за 25% от вноса на природен газ в Европа.

Увеличаването на доставките на газ този зимен сезон дойде на фона полученото разрешение държавната компания Equinor да увеличи износа на газ. Вероятно компанията ще бъде победителят в енергийната криза. Средно 35% от общото производство на Equinor отива за Европа.

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

Цените на газа в Европа скочиха с още 10% заради Русия

И общият износ на стоки от Норвегия отбеляза рекордно високи нива от 15,5 милиарда долара миналия месец, след като износът на природен газ скочи седем пъти в сравнение със септември 2020 г., по данни на статистическата служба на Норвегия.

Износът на суров петрол от Норвегия се удвои през септември на годишна база. Плановете на новото правителство на Норвегия са да продължи развитието на петролната и газова индустрия.

"Знаем колко важни са приходите ни от петрол и газ за развитието на благосъстоянието на страната ни", коментира новият министър на енергетиката Марте Мьос Персен пред Bloomberg.

Въпреки добрите новини за Норвегия, страната е изправена пред други вътрешни проблеми. Норвегия е в криза, заради недостиг на вода, а от там се покачват и цените на електроенергията. Обсъждат се идеи част от приходите от износ да бъдат насочени в помощ на домакинствата.