Възходът на Норвегия с огромното ново петролно находище в Северно море е готов да даде на продукцията нов силен тласък, невиждан от години.

Johan Sverdrup, което е едно то петте най-големи морски нефтени находища, откривани във водите на Норвегия в Северно море, получи зелена светлина за започване на производство. Операторът Equinor е готов да започне да добива суровия петрол още през следващия месец.

В рамките на следващата година находището ще предостави най-голямото увеличение на производството на петрол за Норвегия след 80-те години на миналия век. И докато това са добри новини за Норвегия, Северно море ще трябва да се бори с намаляването на доставките от други, "по-зрели" находища, от които се добива суровина още от 70-те години.

Проблемът на производителите там е, че те просто нямат друг избор, който да ги доближава до мащаба на този на Sverdrup. Следващото най-голямо находище, което трябва да влезе в експлоатация до края на 2020 година, е Martin Linge. То също ще бъде част от трубопровода на Equinor, но бледнее в сравнение с Sverdrup.

Снимка 441308

Източник: Bloomberg

"С включването на Sverdrup виждаме увеличение на производството в близко бъдеще. Без него производството би застояло", тълкува анализаторът от Rystad Energy Соня Буду.

Мащабът на Sverdrup ще рефлектира в количеството на резервите. Базираната в Единбург Wood Mackenzie прогнозира огромно увеличение на резервите, въвеждани в производство през тази година, което се дължи главно на Sverdrup. Находището има капацитета за около 60% от тазгодишние 4,2 милиарда барела.

Снимка 441305

Източник: Bloomberg

Норвегия и Великобритания са най-големите производители в Северно море. Докато Sverdrup ще стимулира растежа на производството в Норвегия, доставките в САЩ ще намалеят през следващото десетилетие, тъй като производството в зрели полета намалява, включително Buzzard, Golden Eagle и Elgin.

Следващото най-голямо поле, по което трябва да се започне работа, е Bentley. Според Energy Aspects производството ще бъде коколо 60 000 барела на ден. Това просто оабче е частица от размера на Sverdrup, който ще доставя 440 000 барела на ден в първата си фаза, нараствайки още повече през следващото десетилетие, след като вторият етап приключи. И все пак, когато Sverdrup свърши, произоводството на Норвегия логично ще спадне.

Цената на петрола слабо расте след спад от началото седмицата

Цената на петрола слабо расте след спад от началото седмицата

Сутринта Brent се търгува по $58,5, а WTI - по $54,22 за барел