Норвегия планира да национализира по-голямата част от своята газопроводна мрежа. Това съобщава местното Министерството на петрола и енергетиката, цитирано от Reuters. До национализацията ще се стигне, след като много от съществуващите концесии изтекат през 2028 година.

Днес норвежката институция обяви, че ще изпрати писмо до лицензополучателите, в което ще сигнализира, че държавата има за цел да се възползва от правото на репатриране в края на лицензионния период.

"Държавата иска пълна собственост върху централните части на норвежката газопреносна система", пише в позицията на министерството.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Миналата година Русия започна постепенно да намалява доставките на газ през тръбопровода "Северен поток"

Целта на национализацията е засилване на контрола от страна на скандинавската държава върху ключовата инфраструктура

Норвегия стана най-големият доставчик на газ в Европа след спада на руските газови потоци, които Москва доставяше чрез мрежа от газопроводи, простираща се на около 9 000 км.

Снимка 611600

Източник: iStock

Скандинавската страна играе активна роля в своята икономика и е най-големият собственик на най-голямата банка в страната - DNB, телекомуникационния оператор Telenor, петролната компания Equinor и много други водещи световни бизнес организации.

Мрежата от газопроводи в богатата държава е собственост на Gassled - дружество, създадено през 2003 година от петролните компании, които по това време добиват газ в морските води на Норвегия. Изграждането ѝ струва милиарди долари.

Норвегия е с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Европейската страна с рекордни приходи от износ (за ЕС) на петрол и газ през 2022-а за цялата си история

Страната почти е утроила приходите си спрямо 2021-а година