От началото на годината Fitch е понижил кредитния рейтинг на 33 държави, което е рекорден брой за полугодие, предаде CNBC. Тенденцията обаче ще продължи да се влошава.

В момента други 40 държави са с негативна прогноза, което означава, че при следващата ревизия оценката по техния дълг също ще бъде понижена.

За първи път в историята: Дългът на света надхвърля размера на глобалната икономика

За първи път в историята: Дългът на света надхвърля размера на глобалната икономика

Международният валутен фонд намали драстично прогнозата си за растежа на БВП

"Никога в историята на рейтингите на Fitch не сме имали 40 страни с негативна прогноза едновременно", каза ръководителят на отдела за глобални рейтинги към компанията Джеймс Маккормак. "Никога досега не бяхме понижавали и рейтингите на 33 държави в рамките на една година, а сега го направихме само за шест месеца."

Сред водещите икономики, чиито правителствени дългове бяха понижени до момента, са Великобритания, Австралия и Хонконг. Много страни по света обаче също увеличиха значително харчовете, което доведе до значително отслабване на финансовите им позиции, посочи специалистът.

Същевременно Международният валутен фонд посочи, че затварянето на икономиките по света е довело до много по-голям удар върху икономиките, отколкото първоначално се очакваше - нещо, за което предупреждавах още откакто политиките срещу вируса бяха имплементирани около средата на март.

Това, от своя страна, води и до по-голямо нарастване на публичните задължения, отколкото допускаха първоначалните прогнози. Според МВФ до края на годината глобалният дълг ще достигне най-високата си стойност в историята и за пръв път ще надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт на света.

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Още преди два месеца от Fitch предупредиха, че фалитите по държавните дългове също ще бъдат рекордно много до края на 2020 г. До момента три страни вече са неплатежоспособни - Аржентина, Еквадор и Ливан.

"Нашето притеснение е какво се случва, когато преминем от другата страна на кризисния период", каза Маккормак. "Смятам, че това е фокусът ни и това трябва да бъде факторът, определящ динамиката в кредитните рейтинги."