Извънредните разходи на правителствата за справяне със здравната криза и с икономическия спад от мерките срещу нея ще повишат съотношението на световния дълг към икономиката над 100% за първи път в историята. Само през тази година тежестта ще се увеличи с 19 пр. п., гласи прогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

Повишението засяга и двете страни на уравнението. Огромните разходи съвпадат с ограничения в пътуванията и физическия контакт, което засегна всички от производители през хотели, търговци на дребно до авиокомпании. МВФ очаква, че световната икономика ще се свие с 4,9% през 2020 г.

Въпреки тежестта, МВФ смята, че правителствата не трябва да бързат да слагат край на програмите за стимулиране на икономиката, за да избегнат фалити и драстичен спад на доходите. Но институцията посочва, че увеличените разходи ще представляват средносрочно предизвикателство за редица страни. Засега действията на централните банки успокояват ситуацията, като лихвите са ниски.

Дългът на Великобритания надхвърли 100% от БВП за първи път от 50 години насам

Дългът на Великобритания надхвърли 100% от БВП за първи път от 50 години насам

Той надхвърли £2 трлн.

Икономиките по света вече обещаха $11 трлн. за справяне с кризата и помощ за работещи и работодатели.

Това обаче може да недостатъчно. В доклада си МВФ понижи прогнозата си за световната икономика през 2020 г., като вече предвижда 4,9% спад. През април прогнозата бе за 3% спад. За 2021 г. фондът изчислява растеж от 5,4%, при 5,8% в предходната прогноза.

Песимизмът на МВФ отразява раните от по-големия от очаквания шок при предлагането, както и продължаващи ниски нива на търсенето заради мерките срещу пандемията. Институцията отправя поглед и към капиталовите пазари, предупреждавайки, че те са се откъснали от реалността и икономиката, което увеличава възможността за затягане на финансовите условия.

МВФ прогнозира 8% спад в САЩ, 10,2% в еврозоната и 1% ръст в Китай.

Обемът на световната търговия на стоки и услуги ще се срине с 11,9% тази година, гласи прогнозата.

Икономиката на Франция отново расте

Втората най-голяма икономика в ЕС се завърна към растеж

Един фактор: компаниите в производството са ориентирани към вътрешния пазар