Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК предложи да се намали значително производствените процеси, за да се избегне поредният спад на цените, въпреки че все още Русия не е дала знак, че ще подпише споразумението, предава Oilprice.

На срещата във Виена ОПЕК предложи намаление на добива с между - 1 и 1,5 милиона барела дневно. Идеята е ОПЕК да намали с 1 милион барела дневния добив, а коалицията извън огранизацията - с 0,5 милиона барела дневно. Москва все още не е подписала споразумението.

"Избухването на COVID-19 оказа неблагоприятно въздействие върху прогнозите за глобалното търсене на петрол през 2020 г., особено за първото и второто тримесечие", се казва в изявление на OPEC в четвъртък. "Ръстът на глобалното търсене на петрол през 2020 г. сега се прогнозира да бъде 0,48 млн. барела, което значителен спад от 1,1 млн. барела през декември 2019 г. Освен това безпрецедентната ситуация и непрекъснато изместващата се пазарна динамика сочат, че риск от още по-малко търсене.

Вицепрезидентът на Лукойл: ОПЕК+ може да изстреля цената на петрола над 60 долара

Вицепрезидентът на Лукойл: ОПЕК+ може да изстреля цената на петрола над 60 долара

Това ще се случи, ако картелът и партньорите му понижат добива с 1 млн. барела дневно

Необичайно е, че ОПЕК публично да прави подобно предложение, без да има реална сделка. Официалното предложение преди одобряването на подобни предложение е рядко срещано, пише сайтът. Този ход вероятно ще окаже натиск върху Русия да се съгласи, но Москва е скептично настроена към допълнителни съкращения от доста време насам.

Само преди няколко дни руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е повече или по-малко доволна от състоянието на цените на петрола сега.

Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане каза, че ако Русия не подпише, "няма да има сделка".

Но въпреки това Организацията показа признаци на решителност да съкрати производството дори без Русия. Натискът върху правителствените бюджети от ниските цени на петрола е твърде голям, пише още OilPrice.

Дори OПЕК+ да приеме споразумението за по-големи съкращения, ударът върху икономиката и търсенето на петрол от коронавируса е тежък. "Тъй като световните акции се увеличават с всеки изминал ден, продължаващата среща на ОПЕК + няма да доведе до съкращения, достатъчни за балансиране на пазара сочат нашите възможни сценарии", казва Rystad Energy в доклад.