Цената на петрола на световните пазари може да се върне на 60 долара за барел, ако ОПЕК и съюзниците на картела понижат добива с между 600 хил. и 1 млн. барела дневно, посочи вицепрезидентът на "Лукойл" Леонид Федун, цитиран от Reuters. Организацията и нейните партньори ще се срещнат по-късно тази седмица във Виена, за да обсъдят съвместните си действия относно поевтиняването на суровината.

По-рано този месец ОПЕК+ обяви, че ще удължи срока на ниския добив на суровината до края на годината, а самото понижение ще се увеличи. Конкретно Саудитска Арабия посочиха, че въздействието на епидемията от коронавирус, която засегна най-големия вносител на петрол в света Китай, е подценявано от експертите, затова страната помоли останалите членове и партньори на петролния картел да помислят за допълнително общо свиване на добива с 1 млн. барела дневно, което е с 400 хил. барела по-голяма стойност от първоначално предложеното.

Петролът поскъпва. ОПЕК+ се готви да съкрати добива с още 1 милион барела

Петролът поскъпва. ОПЕК+ се готви да съкрати добива с още 1 милион барела

Сутринта Brent се търгува по $52,50, а WTI - по $47,75 за барел

Все още няма официална позиция от страна на Русия относно предложеното свиване на добива, но в края на миналата седмица президентът Владимир Путин посочи, че държавата ще продължи да сътрудничи с петролния картел, въпреки че за нея текущите цени са "приемливи".

На същата мисъл навеждат и коментарите на Федун. "Готови сме да понижим добива си с колкото ни кажат", посочи той. "По-добре е да се продава по-малко петрол, но на по-добра цена."

Саудитска Арабия понижава износа на петрол за Китай през март

Саудитска Арабия понижава износа на петрол за Китай през март

Причината е слабото търсене от страна на най-големия вносител на суровината на света

Самият Федун очаква картелът и неговите партньори наистина да понижат добива с над 1 млн. барела дневно, а конкретно Русия да го намали с между 200 и 300 хил. барела дневно.