Цените на петрола се повишават в сряда, след новината, че техническата комисия на ОПЕК + препоръча допълнително съкращаване на производството с до 1 милион барела на ден.

Майските фючърси за сорта Brent днес сутринта на борсата ICE Futures в Лондон поскъпват с $0,64 (1.31%) - до 52.50 долара за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с $0,04 (0,08%) до $51,86 за барел.

В същото време априлските фючърси за американския еталон WTI в Ню Йорк с3 вдигат с $0,57 долара (1,42%) до 47,75 долара за барел. През предходната сесия WTI поскъпна с $ 0,43 (0,92%), до $47,18 за барел.

На 3 март техническият комитет на ОПЕК + направи препоръка за удължаване на настоящото споразумение за намаляване на добива на нефт с 1,7 милиона барела на денонощие спрямо нивото на октомври 2018 г., от април до края на годината, като увеличи съкращаването допълнително с 600 000 до 1 милион барела през второто тримесечие.

Според източник на Интерфакс Русия и Казахстан са поискали време за оценка на констатациите и препоръките, както Москва направи това по време на февруарската срещана участниците в пакта.

През февруари техническата комисия препоръча допълнително съкращаване на добива с 600 000 барела на фона на началото на епидемията от новия коронавирус COVID-19. Оттогава разпространението на болестта в света се увеличава. Според последните данни от South China Morning Post, общият брой на заразените в света е надхвърлил 92 500.

Министрите от мониторинговия комитет на страните от пакта за ограничаване на добива - OPEC + ще обсъдят необходимостта от мерки за реагиране на ситуацията на петролния пазар. Министерската конференция на ОПЕК ще се проведе на 5 март, а министрите от разширения формат - ОПЕК + ще се срещнат на 6 март, за да приемат окончателното решение.

"Пазарът очаква допълнителният спад в добива на страните участнички в споразумението ОПЕК + да бъде 1 милион барела на ден", заяви основателят на Vanda Insights Вандана Хари. "Производителите ще трябва да изненадат пазара повече, ако се надяват да повишат цените още по-високо."

Goldman Sachs понижи прогнозата си за Brent за второто тримесечие от $57 за барел до $47за барел. Според актуализираната прогноза цената ще спадне до 45 долара през април и ще се възстанови до 60 долара за барел до края на годината в сравнение с предходната прогноза от 65 долара за барел, като глобалното търсене на петрол ще намалее с 150 000 барела на денонощие. По-рано Goldman Sachs прогнозира увеличение на търсенето с 550 000 барела, а преди избухването на коронавируса - с 1,1 милиона барела на денонощие.

Bank of America, от своя страна, очаква Brent да достигне средна цена от $54 за барел през 2020 г. спрямо очакваните преди това $62 за барел.