Саудитска Арабия, която е най-големия вносител на петрол за Китай, ще понижи доставките си към втората най-голяма икономика и най-голям потребител на петрол през следващия месец с 500 хил. барела дневно, предаде Reuters. Причината е срива на търсенето, породен от коронавируса и от по принцип забавящото се стопанство на страната.

Нормалният размер на покупките от страна на Китай е до около 2 млн. барела дневно, след като през миналата година износът на Саудитска Арабия нарасна с 47%, изпреварвайки доставките от Русия на челната позиция сред контрагентите на Поднебесната империя.

Сега е правилният момент за инвестиции в Китай

Сега е правилният момент за инвестиции в Китай

Кои сектори могже да се окажат печеливши от епидемията на коронавируса?

Заради забавянето на икономиката обаче всички рафинерии в Китай, включително Sinopec, която е най-голямата в Азия, са понижили значително производството. През миналата седмица до достигна 10 млн. барела дневно, което е най-ниското му равнище за последните шест години.

На фона на ниското търсене на вътрешния пазар, експортът от страна на Китай обаче расте, като в момента страната залива азиатските пазари, на които обаче търсенето също е относително ниско в резултат на общото икономическо забавяне в региона.

То обаче все пак не е толкова сериозно, колкото спирането на индустриалното производство в самия Китай, където индустрията е в най-лошото си състояние, измерено в потребление на петрол, от повече от десет години насам, според изчисленията на Goldman Sachs.