С празни рафтове по болниците и с правителство, което се чуди как да изплати своите 5 милиарда долара просрочени задължения, останалата без пари Венецуела наскоро е предлагала на няколко чуждестранни фармацевтични компании алтернативна компенсация: диаманти, злато и колтан, използван в производството на мобилните телефони и игрови конзоли Playstation.

Предложената от министъра на здравеопазването обмяна е оставила представителите на компаниите объркани, казват трима души, запознати със срещата, пред The Wall Street Journal.

Остава неясно обаче дали някоя от компаниите е приела. Предложението обаче подчертава как икономическият колапс на Венецуела кара президентът Николас Мадуро и екипът му да импровизират.

Бартерът бавно слиза и на улицата във всекидневни транзакции за важни продукти, частично и защото правителството е толкова фалирало, че няма пари да напечата валута. Така нареченият "Силен" боливар, който правителството създаде през 2008 г., като премахна три нули от предходната валута, загуби 97% от стойността си през 2017 г., след като богатата на петрол страна се засили в хиперинфлацията.

Наскоро съветници на президента са обсъждали и възможността да плащат на чуждестранните доставчици с криптовалутата, която Каракас заяви, че създава.

Според някои анализатори предложението за диаманти срещу лекарства е блъф, който цели да създаде илюзия, че Венецуела има намерение да си плати, въпреки че всъщност не може.

Един от мениджърите на компания, участвала в срещата, е заявил пред WSJ, че има намерение да приеме плащане в злато, защото е "по-добре от нищо". Той допълва още, че не е успял да убеди правителството да се изплати напълно. Други двама са заявили, че не могат да приемат такова плащане без одобрение от регулаторите в собствените им страни.