Собствениците на автомобили във Венецуела отново усетиха силата на санкциите на Съединените американски щати, след като във втория най-голям град в страната за втори пореден ден им недостиг на горива, предава Bloomberg.

Опашки от стотици автомобили се извиват по основните булеварди на Каракас, чакайки да заредят от бензиностанциите, чиито запаси бързо пресъхват. Тези, които успеят да заредят, плащат със закуски и цигари, ударени от икономическата криза, която създаде недостиг на кеш и я обезцени до такава степен, че пълният резервовар вече струва по-малко от пени.

Недостигът на горива в провинциите на Венецуела вече са честа гледка, след като САЩ ограничи вноса на американски бензин. Но най-накрая те стигнаха и столицата. Държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA не успява да отговори на търсенето заради срива на производството, който удари четири от петте рафинерии в страната. Останалите заводи работят на 14% от капацитета си.

Енрике, мениджър в бензиностанция в Каракас, посочва, че от 9 май насам доставките са намалели наполовина. Преди тази дата той е получавал по 37 000 литра гориво всеки ден от PDVSA, а сега цистерните идват през ден.

Венецуела отдавна разчита на американски доставки на бензин. Както и на доставки от САЩ за съединение, нужно за производството на горива.

PDVSA сега разчита на внос от Европа, Азия и Близкия изток. Но и той се забавя, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп натиска съюзниците си.

Венецуела започна да внася петрол

Страната с най-големи залежи на петрол в света започна да го внася

Производството се срина до най-ниското си ниво от 16 години насам