Два месеца след отваряне на границите си за чуждестранни туристи, Бали изглежда далеч от завръщането си към пукащите се по шевовете хотели, оживени ресторанти и претъпкани плажове. През октомври е имало само двама чуждестранни туристи в сравнение с половин милион през същия месец на 2019 г., пише Bloomberg.

Този сезон ще ще бъде ключово изпитание за Бали - ако настоящите ограничения помогнат да се задържи да задържат вируса под контрол, правителството може да облекчи рестрикциите и туристическия сектор да се възстанови по-бързо.

Да си турист и да отидеш в Бали е по-трудно, отколкото да посетиш другите плажни дестинации в региона. Пътуващите от чужбина трябва да кандидатстват за виза, която изисква местен спонсор, да притежават международна здравна застраховка и да прекарат карантина за поне 10 дни. За разлика от това в Пукет в Тайланд и във Виетнам позволяват на ваксинирани посетители да почиват там без карантина.

Индонезия се бори с едно от най-тежките огнища в света в средата на годината с много смъртни случаи. Ваксинацията на страната също изостана от съседите си. П-малко от 40% от хората ваксинирани с двете дози.

Икономиката на Бали се сви с 9,3% през 2020 г., най-лошият спад всички провинции на Индонезия. Брутният вътрешен продукт е спаднал с 3,4% през първите девет месеца на тази година.

Хотелите и ресторантите на Бали възлагат надеждите си на предстоящите срещи на Г-20, за да привлекат повече посетители. Онлайн хотелските резервации са сигнал за по-добри дни напред. В началото на декември, броят на резервациите е с 57% по-нисък в сравнение със същия период на 2019 г., но това е подобрение спрямо август, когато беше с 80% по-малко, според компанията за пазарни проучвания YipitData.

Според хора от местния туристически бизнес, това което ги крепи да не фалират, са местните туристи.