Единственият вид гориво, чийто доставки от Русия за Европа се увеличиха през 2022 година, е втечненият природен газ (LNG), пише "Комерсант".

Основен принос за увеличението на въпросните доставки за ЕС има компанията "Новатек", чийто завод за втечнен природен газ "Ямал" увеличи доставките през миналата спрямо 2021 г. с около 13,5%, до 14,65 милиона тона. Това изчисли "Комерсант" въз основа на данни от аналитичната система Kpler.

Също така, около 0,7 милиона тона втечнен газ идват от друг проект на "Новатек" - "Криогаз-Висоцк". Друг проект, който позволи, макар и с малко, да се увеличи износа на LNG за Европа, беше "Порт" LNG, стартиран от "Газпром" през септември 2022 година.

В резултат на това, след резкия спад на износа на тръбопроводен газ от Русия за ЕС, делът на LNG в общите газови доставки в чужбина се е увеличил от 7% през 2021 г. до 25% през миналата година, коментира пред изданието независимият експерт Александър Собко.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка

Русия е на трето място по отношение на доставките на втечнен природен газ за Европа през миналата година, след САЩ и Катар.

От общо 125 милиона тона втечнен природен газ, внесен от Европа през миналата година, 13% идват от Русия, посочва Мария Белова от VYGON Consulting.

Според прогнози на експерти, и през тази година Русия ще запази сравнително високи обеми доставки на втечнен газ за ЕС, на фона на трудностите при запълването на газовите хранилища в региона преди следващия отоплителен сезон 2023-2024 година.

Да се заменят руските доставки на втечнен газ за Европа ще бъде доста трудно, смята Сергей Капитонов, експерт от Центъра за енергиен преход и ESG "Сколтех".

При това, по негово мнение, европейският пазар ще остане най-привлекателният по отношение на цените, за доставчици от различни страни, включително Русия.

Малко по-рано стана известно, че ЕС е похарчил рекордните 12,5 милиарда евро за покупки на руски втечнен газ само за 9-те месеца от януари до септември 2022 година.

По мнението на Игор Юшков, анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност, Русия ще остане основен "играч" на европейския газов пазар и през 2023 година.

Този така необходим втечнен газ – колко синьо гориво закупи Европа и откъде

Този така необходим втечнен газ – колко синьо гориво закупи Европа и откъде

Потреблението на втечнен газ в ЕС тази година ще се покачи с близо 60%