За периода януари-октомври 2022 г., доставките на втечнен природен газ (LNG) за 27-те страни членки на ЕС възлизат общо на 105 милиарда кубически метра газ, по изчисления на изследователската компания Kpler, пише РБК. За сравнение, за същия период на 2021 г., този показател е бил 64 милиарда кубически метра газ, а за цялата минала година страните от ЕС са закупили общо 78,1 млрд. куб. м втечнен газ.

Цифрите за текущата година по отношение на обемите закупен втечнен газ от ЕС, са по-високи от тези на Китай, който е другият крупен потребител на LNG: за първите 10 месеца на 2022 г. Китай е закупил само 69,9 милиарда кубически метра газ, при 87,5 милиарда куб. метра за същия период на 2021 г. За цялата минала година, Китай е закупил 108 милиарда куб. метра втечнен газ.

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Плановете за заводи за LNG на САЩ, Катар, Мозамбик, и кога ще заработят

Увеличението на покупките на LNG идва на фона на рязкото намаление на доставките на газ по тръбопроводи от Русия за Европа - през 2021 г. руските доставки представляваха около 45% от европейския внос на газ и около 40% от потреблението. По-конкретно, миналата година "Газпром" достави общо 155 милиарда кубически метра газ за ЕС и Турция, а тази година, по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), вносът от Русия ще падне до 60 милиарда кубически метра, т.е. по-малко от половината от обема за миналата година.

Доставките на руски газ започнаха да падат след началото на военната операция в Украйна, въвеждането на Западните санкции (те не засегнаха пряко газа), и съответно исканията на Москва да се плаща за природния газ в рубли.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка

Доставките на втечнен газ за Европа за цялата 2022 г. ще възлязат приблизително на 123 - 125 милиарда кубически метра, прогнозират анализатори от Kpler, цитирани от РБК. По техни оценки, ако през миналата година LNG е представлявал 18% от потреблението на газ в ЕС, то през 2022 г. делът му почти ще се удвои, до 35%.

Най-големият производители на LNG в света е Катар, следван от САЩ, Австралия, както и Русия и африкански страни. Европейски държави вече се споразумяха с Катар за доставката на общо 15 милиона тона LNG (20,4 милиарда кубически метра) тази година. През следващата година доставките от Катар може да варират от 12 милиона до 15 милиона тона газ (16,3-20,4 милиарда кубически метра газ).

По данни на МАЕ, юни е първият месец, през който Европейският съюз е внесъл повече втечнен газ от САЩ, отколкото тръбопроводен газ от Русия. Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси Джефри Паят по-късно уточни, че 70% от износа на втечнен газ от американските компании е за Европа.

От друга страна, анализаторът от Credit Suisse Саул Кавоник коментира пред Bloomberg, че "опасенията на Европа за нейната енергийна сигурност, водят до енергийна бедност в развиващия се свят, тъй като Европа "изсмуква" газ от други страни, независимо колко висока е цената му".

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея