Паладият определено се оказа най-горещият метал за 2018 година. Основно той се използва в производството на катализатори за бензиновите и дизеловите автомобили. Въпреки всичко анализаторите не очакват нарасналият интерес към електрически модели да намали търсенето на метала, смятат от една от най-големите компании, които доставят метала.

"Хибридните и електрическите коли, при които също се разчита на ценни метали при контрола на изхвърляните вредни газове, ще имат растящ дял в бъдещото търсене", посочва главният икономист в Norilsk Nickel Антон Берлин.

Руският гигант прогнозира, че употребата на паладий в хибридните и plug-in хибридните модели през следващата година ще е три пъти по-голяма в сравнение с 2016 година.

Компанията не е единствената, която очаква растеж на търсенето в сегмента в средносрочен план. "Докато прогнозирания ръст при електрическите модели е значителен, той не може да се сравнява с този при хибридните", посочват от JPMorgan в свой доклад от октомври.

Какво трябва да знаем за метала, който стана по-скъп от златото?

Какво трябва да знаем за метала, който стана по-скъп от златото?

За какво се използва и ще продължи ли да поскъпва още той

Според изчисленията на експертите продажбите на хибридни автомобили ще е увеличи от 3% от глобалните доставки през 2016 година до 23% през 2025 година.

Паладият поскъпна с 19% през тази година и постигна истински рекорд през този месец като изпревари златото като най-скъпият основен ценен метал. Прогнозите са за търсене по-голямо от предлагането за седма поредна година през 2018 година, пише Bloomberg.

Някои експерти изразиха мнение, че заради поскъпването на паладия автомобилните производители може да потърсят други алтернативи на метала. Антон Берлин обаче не споделя това мнение. Той посочва, че не очаква това да се случи скоро. По неговите думи причината е, че подобен процес би отдел доста време, а също така изисква инвестиции.

Спад в търсенето не очаква и Карстен Манке от Julius Baer Group, която очаква то да продължи да расте. По нейните думи броят на колите с катализатори, съдържащи паладий, ще се увеличи от близо 76 милиона до почти 90 милиона броя през 2025 година.