За първи път от повече от десетилетие паладият изпреварва златото по цена. Металът, който се използва в катализаторите на автомобилите, поскъпна с над 50% за едва четири месеца, като на моменти стойността му превишаваше тази на златото. Какво е важно да знаем за него посочват от Bloomberg в своя публикация.

Какво е паладият?

Той е блестящ бял метал, който влиза в платиновата група заедно с родия, платината, иридият и други. Около 80% от добития паладий се използва в производството на катализатори. Също така той се използва в електрониката, денталната медицина и за направата на бижута. Добива се основно в Русия и в Южна Африка.

Защо поскъпна толкова много?

Най-простото обяснение е, че предлагането не успява да отговори на търсенето. Употребата на паладият нарасна значително след като властите в редица държави, най-вече в Китай, затегнаха регулациите, свързани с вредните газове, изхвърляни от автомобилите. Това принуди автомобилните компании да увеличат употребата на ценния метал в производството си.

Защо доставките не са достатъчни?

Паладият се добива като вторичен продукт от добива на платина и никел и заради това производството му расте по-бавно в сравнение с цената. Всъщност прогнозите са, че доставките на паладий ще изостанат спрямо търсенето за седма поредна година през 2018 година. Тези очаквания спомогнаха цената на метала да достигне рекордни нива.

Кой печели и кой губи от поскъпването му?

Руската MMC Norilsk Nickel е най-големият доставчик на паладий в света, но поскъпването е добра новина дори повече за компаниите от Южна Африка. От друга страна тя има негативен ефект върху бизнеса на автомобилните производители, които трябва да плащат повече за метала и може да се очаква, че нарасналите им разходи ще се пренесат върху цената на предлаганите от тях коли.

Ще продължи ли да расте цената на паладия?

Досега стойността на метала е нараснала повече от 600% след дъното, което стигна малко след глобалната финансова криза. Недостигът на пазара се очаква да продължи. От една страна автомобилните производители вероятно ще търсят негова алтернатива. Заменянето му с такава обаче е малко вероятно да се случи скоро.