Борсовите котировки на петрола продължават да се понижават в петък сутринта след актуализиране на седмичните ценови дъна предишния ден.

Към 9:12 часа българско време цената на юлските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures е $74,33 за барел, което е с $0,64 по-малко от края на предходната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $1,43 (1,9%) до $74,98 за барел.

Юнските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха в същото време с $0,34, до $70,52 за барел. В резултат на предходната сесия цената на тези контракти се понижи с $1,69 (2,3%) до $70,87 за барел.

И двете световни референтни марки затвориха вчера на най-ниските си ценови нива от 4 май, според пазарните данни на Dow Jones, и приключиха търговията на червено за втора поредна сесия.

Анализаторите от Sevens Report Research отбелязват редица важни фактори, влияещи върху цените на петрола, включително ситуацията с тавана на държавния дълг и опасенията за регионалните банки в САЩ. Както и инфлационните очаквания, които определят перспективите за продължаване на агресивната парична политика на Федералния резерв. Според анализатори резултатът може да бъде потенциално дълбока икономическа рецесия, която ще срине търсенето.

"Тези фактори ще продължат да влияят на цената на петрола и пазара на рафинирани продукти в краткосрочен план", пишат експертите от Sevens Report Research.