Котировките на петрола се покачват умерено по време на търговията в петък. Пазарът отбеляза покачване на цените за четвърта поредна сесия, като днес Brent достигна максимална стойност от октомври 2018 г.. Тази седмица "черното злато" марка Brent поскъпна с 4,5%, а WTI - с 4,3%.

Цената на ноемврийските фючърси за Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време е 77,45 долара за барел, което е с 0,20 долара повече от затварянето на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с 1,06 долара (1,4%) - до 77,25 долара за барел, най-високото ниво от средата на юли.

Ноемврийските фючърсите на суров петрол WTI за ноември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 73,40 долара за барел. Ден преди това стойността на тези договори се увеличи с 1,07 долара (1,5%) - до 73,30 долара за барел.

Пазарът е подкрепен от нарастващото търсене на гориво и публикуваните по-рано тази седмица данни за намаляването на стоковите петролни запаси в САЩ, пише Trading Economics.

Ситуацията с възстановяването на производството в Мексиканския залив след урагана Айда също остава във фокуса на вниманието на търговците. Към момента около 16% от нефтодобивните мощности в региона не са възстановени.

Допълнителен двигател за растежа на цените на петрола е недостигът на доставки на природен газ, по-специално в Европа, което може да засегне енергийния комплекс като цяло през зимата, пише Bloomberg. Goldman Sachs Group Inc. очаква това да доведе до покачване на цените на петрола до 90 долара за барел.

Междувременно експертите на Bank of America (BofA) прогнозират, че добивът на петрол в САЩ през следващата година ще се увеличи с 800 хиляди барела на денонощие. В този случай САЩ ще се превърне в страната с най-бързо растящото производство на петрол извън ОПЕК +.

Ръстът на добива в САЩ ще повлияе на баланса на търсенето и предлагането на световния пазар, смекчавайки страховете на експертите, свързани с евентуален недостиг на доставки, казват от BofA. Експертите на банката обаче смятат, че дори в случай на бързо увеличение на производството от американски компании, цените на петрола ще останат над 70 долара за барел през следващата година и даже може да се повишат до 100 долара за барел.