Петролът във вторник сутринта умерено поевтинява, продължавайки спада на цените от последните часове на вчерашната сесия. САЩ направи отстъпки от своите санкции срещу Техеран за някои големи купувачи на ирански петрол. Освен това опасенията за забавяне на световния икономически растеж също да отслабят търсенето на суровината.

САЩ разреши на 8 държави - Китай, Индия, Южня Корея, Япония, Италия, Гърция, Тайван и Турция да продължат да купуват петрол от Иран в продължение на 180 дни.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се понижиха с 39 цента до $72,78 за барел. В хода на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с 34 цента до $73,17 за барел.

Американският еталон WTI с доставка декември в същото вереме поевтиня с 15 цента до $62,9 за барел. Вчера сортът приключи сесията на ниво 63,10 за барел.

Цената на петрола пада вече четвърта седмица поред - WTI със 6,6%, до минимум от април, а Brent - със 6,2%, до най-ниско ниво то август.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че би искал " малко по-бавно" да се разгръщат санкциите срещу Иран, за да не се провокира ръст на петролните цени.