Цените на петрола се покачват в петък, след спад предишния ден. Инвеститорите продължават да оценяват икономическите перспективи на САЩ и Китай, отбелязва Trading Economics.

Към 9:10 часа българско време днес цената на юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е $76,41 за барел, което е с $0,55 по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $1,1 (1,4%) до $75,86 за барел.

Юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,49, до $72,35 за барел. В резултат на предходната сесия цената на тези контрактите падна с $0,97 (1,3%) до $71,86 за барел.

През последните месеци стана ясно, че тенденциите на пазара на петрол се движат повече от опасения за търсенето, отколкото за предлагането, каза Колин Чешински, главен пазарен стратег в SIA Wealth Management, в интервю за MarketWatch.

"През последните дни страховете за банките отстъпиха място на опасенията относно тавана на дълга на САЩ" , обясни Чешински . изглежда оказва известна подкрепа и на пазара на петрол."

Президентът на САЩ Джо Байдън, говорейки по-рано в Белия дом, каза, че е убеден , че "ще имаме споразумение и САЩ няма да спрат да изпълняват задълженията си".