Цените на петрола се покачват умерено по време на търговията в петък сутринта след стабилен ръст в предишната сесия. Тази тенденция се покрепя от очакванията ЕС да забрани руските доставки на енрегийни ресурси.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време днес се продават по $108,39 за барел, което е $0,80 (по-високо от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $2,27 (2,2%) до $107,59 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската борса (NYMEX) към същия момент е $106,0 за барел, което е $0,64 повече от крайната стойност на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори се увеличи с $3,34 (3,3%) до $105,36 за барел.

От началото на тази седмицата Brent добави към пазарната си стойност около 2,3%, а WTI - 4,1%.

Покачването на цените е подкрепено от нарастващите очаквания, че ЕС ще продължи напред по въпроса за забраната за внос на руски петрол, пише Trading Economics. Wall Street Journal, позовавайки се на правителствени източници, съобщи, че германски представители в институциите на ЕС в четвъртък са оттеглили възраженията срещу ембаргото върху доставките на петрол от Русия. Отбелязва се, че Германия, която беше основният противник на идеята за отказване от руските енергийни ресурси, предприе тази стъпка, след като имаше достатъчно време да търси алтернативи на доставките от Руската федерация.

В същото време търговците са загрижени за ново огнище на коронавирус в Китай, което може да доведе до спад в търсенето. Китайските власти по-рано решиха да въведат блокиране в големия бизнес център на страната - Шанхай. Същата съдба може да застраши и Пекин , където нивото на заболяванията непрекъснато нараства всеки ден.