Цените на петрола спадат в сряда сутринта, след като беше отчетено рекордно двугодишно увеличение на запасите от тази енергийна суровина в САЩ през миналата седмица.

Към 9:10 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,76 на лондонската борса ICE Futures, до $79,33 за барел. Във вторник цената на тези контракти Brent се повиши с 45 цента (0,6%) до 80,1 долара за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския еталон WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна с $0,64, до $74,47 за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с $0,49 цента (0,7%) до $75,12 за барел.

Доклад, публикуван вчера от Американския петролен институт (API), показа, че запасите от петрол в САЩ са скочили с 14,9 милиона барела през седмицата, приключила на 6 януари, след спад през предходните две седмици. Отчетеният ръст е най-високият от февруари 2021 година.

Сега търговците чакат официални данни, които ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката по-късно в сряда. Анкетирани от Trading Economics анализатори прогнозират, че данните на Министерството на енергетиката ще сочат намаляване на петролните запаси с 2,24 милиона барела. Проучването е проведено преди публикуването на данните от API.

Пазарът на петрол беше подкрепен предишния ден от очакванията за увеличаване на търсенето на гориво в Китай, след като бяха премахнати последните антиковид ограничения. В същото време опасенията на инвеститорите са породени от нарастването на броя на коронавирусните инфекции в страната.

"Уверени сме, че цените на петрола ще се покачат отново след пика на случаите на COVID-19 в Китай и ускоряването на икономическата активност", каза Карстен Фрич, анализатор на стоковите пазари в Commerzbank.

Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозата си за производството на петрол в страната (с изключение на други течни въглеводороди) за 2023 г. от 12,34 милиона барела на ден до 12,41 милиона барела на ден, според месечния доклад на управлението  за енергийна информация (EIA).

Прогнозният показател е с 0,55 милиона барела по-висока от резултата за 2022 г. - добив от 11,86 милиона барела на денощие.