Цените на петрола от референтните световни марки намаляват в четвъртък, след като данните от Министерството на енергетиката на САЩ показаха значително увеличение на резервите от бензин в страната миналата седмица.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време днес сутринта се търгуват по 62,71 долара за барел, което е с 0,45 долара под цената в края на предишната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с $ 0,42 (0,7%) - до $ 63,16 за барел.

Цената на майските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 59,33 долара за барел, което е с 0,44 долара по-малко от нивото при закриване на търговията в сряда. Вчера стойността на тези договори нарасна с 0,44 долара (0,7%) до 59,77 долара за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви в сряда спад на петролните резерви в страната миналата седмица с 3,52 милиона барела. Запасите от бензин обаче са се увеличили значително - с 4,04 милиона барела - с много повече, отколкото анализаторите очакваха, пише S&P Global Platts.

Според старши мениджърът по суровини в Phillip Futures, нарастването на запасите от бензин поражда опасения, че увеличаването на случаите на COVID-19 може допълнително да намали перспективите за търсене.

"Като се вземе предвид предположението за подобряване на икономическата ситуация, се очакваше намаляване на запасите от бензин", каза Автар Санду.

Някои анализатори обаче смятат, че увеличението на запасите от бензин може да се дължи на нарастване на вноса преди летния сезон на пътуванията в САЩ, когато търсенето на гориво обикновено нараства.

Междувременно нарастването на заболеваемостта от коронавирус в някои големи държави продължава да предизвиква загриженост за инвеститорите. А забавянето на ваксинацията може частично да намали оптимизма на пазара относно търсенето в Северното полукълбо през следващото лято, смятат анализатори от ANZ.