Петролните цени падат в сряда, след като Американският петролен институт (API) обяви растеж на американските петролни резерви миналата седмица.

Стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,20 часа българско време) лондонската борса ICE Futures спада с 0,76 долара (1,84%), до 40,44 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с 0,74 долара (1,8%).

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX са по-евтини с 0,93 долара (2,35%) от предишната сесия, до 38,64 долара за барел. Цената на WTI се вдигна $1,01 (2,6%) във вторник.

От API съобщиха, че стоковите запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 4,6 милиона барела през седмицата, завършила на 23 октомври. Според института запасите от бензин са се увеличили с 2,3 милиона барела, а на дестилатите - са намалели с 5,3 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Кушинг, които се търгуват на NYMEX, са се увеличили със 136 хиляди барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват, че официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат увеличение на запасите от петрол с 200 хиляди барела. Според техните изчисления запасите от бензин в страната са намалели със 700 хиляди барела, а на дестилатите - с 2,5 милиона барела.

Американското министерство на енергетиката ще публикува седмичен доклад за енергийните резерви на страната в по-късно в сряда.

Вчера следобед на покачването за покачването на петролните цени допринесе новината за приближаването на урагана Зета към американското крайбрежие в Мексиканския залив. Бюрото по въпросите на безопасността и околната среда на Министерството на вътрешните работи на САЩ изчисли, че около 49,5% от производството на петрол в Мексиканския залив е спряно от вторник спрямо 15,9% в деня преди това.

Както обаче отбелязва анализаторът на Rystad Energy Паола Родригес-Масиу, свързаният с урагана спад на добива ще има само краткосрочно въздействие върху цените на петрола. "Когато времето се нормализира, ще отнеме малко време, докато пазарът се върне към рецесия", цитира експерта MarketWatch.