Цените на петрола в сряда сутринта се стабилизират и практически не се променят особено след покачването им предишния ден.

Към 9:30 часа българско време февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $79,64 за барел, което е с $0,35 по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В хода на сесията във вторник тези контракти поскъпнаха с 19 цента (0,2%) до 79,99 долара за барел.

Цената на фючърсите за петрола WTI за февруари при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 76,13 долара за барел, което е с 0,10 долара по-малко от крайната стойност на вчерашната търговия. Вчера тези контракти поскъпнаха с $0,85 (1,1%) до $76,23 за барел.

Котировките на петрола бяха подкрепени в сряда от обезценяването на долара, което увеличи привлекателността на петрола като обект за инвестиции от притежателите на други валути.

Освен това инвеститорите следят ситуацията с коронавируса в Китай. Смята се, че премахването на карантинните ограничения и правителствените мерки за стимулиране са положителни фактори за търсенето на гориво в дългосрочен план. В същото време нарастването на заразените с COVID-19 в страната засенчва пазарния оптимизъм, отбелязва MarketWatch.

"След дълъг период на ликвидация на дълги позиции, пазарът стана по-балансиран и възходящото настроение бавно се връща към петролните търговци, пише Стивън Инес, управляващ директор на SPI Asset Management, след спада на котировките. Това показва че петролът е една от най-необходимите стоки в света."

В същото време намалената ликвидност на пазара, традиционно наблюдавана в края на годината, оказва натиск върху котировките, допълва експертът.