В сряда котировките на петрола се понижават въпреки данните на Американския петролен институт за намаляването на стоковите резерви от горива в САЩ. През седмицата, приключила на 4 февруари, те са намалели с 2,025 милиона барела след спад от 1,645 милиона барела седмица по-рано.

Ако това се потвърди от официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ, понижение на запасите ще се отбележи три седмици подред. Експерти, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират средно седмично увеличение на запасите от петрол в САЩ със 100 000 барела, на тези от бензин с 1,4 милиона барела и намаляване на запасите от дестилати с 600 000 барела.

Днес към 9:15 ч. българско време цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures спадна до $90,60 за барел. Във вторник тези контракти поевтиняха с 1,91 долара (2,1%) до 90,78 долара за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха до $89,11 за барел. По време на предишната сесия цената им спадна с $1,96 (2,2%) до $89,36 за барел.

"Докато настроението на петролния пазар остава конструктивно, има редица фактори, които биха могли да създадат натиск за понижаване", каза Уорън Патерсън, директор по стокови стратегии в ING Groep NV. Деескалацията на конфликта между Русия и Украйна, както и напредъкът в преговорите по иранската ядрена програма могат да допринесат за по-ниски цени, смята експертът.