Цените на петрола в сряда се понижават, независимо от данните да съкращаване на запасите от суровината в САЩ. Но спада на котировките се задържа от перспективите за дългосрочно сътрудничество между Русия и ОПЕК по отношение контролирането на добива.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняват с 0,34 процента до $67,89 за барел.

Контрактите за американския еталон WTI в същото време се търгуват по $63,32 за барел, което е с 0,3 процента под цената от края на вчерашната борсова сесия.

Русия предварително обсъжда дългосрочния формат на сътрудничеството си с държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол износителки на петрол. Москва допуска създаването на нова организация за взаимодействие с картела, каза пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак.

Както показват данните на Американския институт по петрола (API), запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 3,3 милиона барела - до общ обем от 427,3 милиона барела. Анализаторите очакваха рът от 250 хил. барела, отбелязва Ройтерс.

В фокуса на инвеститорското внимание днес е излизането на официалните данни на Управлението за енергийна информация (EIA),за състоянието на петролните запаси в страната.

Цената на септемврийските петролни контракти на Шанхайската международна енергийна борса (INE) сутринта в сряда се понижава с 0,86 процента до 402,1 юана за барел.