Цените на петрола се понижават в петък сутринта, спадайки за четвърта поредна сесия поради опасения от твърде агресивно затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ.

Към 9:12 часа българско време цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 80,79 долара за барел, която е с 0,78 долара по-ниско от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,07 (1,3%) до $81,59 за барел.

Априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 75,08 долара за барел, което е с 0,63 долара по-малко от крайната им стойност в предходната сесия. В четвъртък цената на тези договорът спадна с $0,94 (1,2%) до $75,72 за барел.

Основният понижаващ фактор за петролния пазар тази седмица бяха "ястребовите" коментари на шефа на Фед Джером Пауъл, който допусна възможността за ускоряване на темповете на повишаване на лихвените проценти. Инвеститорите се опасяват, че твърдата политика на Фед може да доведе до рецесия в САЩ, което от своя страна ще се отрази на търсенето на гориво в най-голямата икономика в света.

В петък ще бъде публикуван докладът за състоянието на пазара на труда в САЩ за февруари, който може да повлияе на мнението на ръководителите на Централната банка на САЩ. Анкетирани от Trading Economics анализатори прогнозират, че данните ще покажат продължаващ показател за безработица от 3,4%, както и увеличение на броя на работните места в икономиката на САЩ с 205 000.