Котировките на петрола в понеделник се вдигат на фона на новите сигнали за увеличаване на напрежението в Близкия изток и засилващи се проблеми с добива и доставките на суровината от Либия и Ирак.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта нараства с $0,82 (1.31%) до $65,67 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с $0,23 (0,36%), до $ 64,85 за барел.

Февруарските фючърси за WTI в същото време поскъпнаха в Ню Йорк с 0,67 долара (1,14%), до $59,21 за барел. В хода на предишната сесия цената им се покачи с $0,02, до $58,54 за барел.

През изминалата седмица Brent поевтиня с 0,2%, а WTI - с почти 0,9%, като спад се наблюдаваше втора поредна седмица.

Поскъпването в понеделник се подсилва от спирането на производството в Ирак на находището Ал Ахдаб на фона на ескалиращите масови протести в страната. Добивът на нефт на находището, което е разработено от китайската CNPC, е около 70 000 барела на ден. Има опасност да спре добивът и на друго петролно находище в Ирак - Бадра, съобщава Bloomberg.

В Либия производството на петрол спадна с около 800 000 барела на ден в резултат на блокадата на пристанищата за износ на суровината от привържениците на Либийската национална армия (LNA) на Халифа Хафтар.

"Скокът на цените на петрола е логичен отговор на новините от Либия и говори за засилена нервност на пазара, каза Маккарти, анализатор на CMC Markets в Сидни." Събитията в Ирак са потенциално още по-сериозни. "