Цените на петрола се повишават във вторник на фона на повишения оптимизъм на търговците по отношение на перспективите за търсенето поради силната статистика от Китай.

Обемът на китайския внос през март е скочил с 38,1% в сравнение със същия месец на миналата година - най-високият процент от февруари 2017 г., сочат данните на Генералната митническа администрация на КНР (GTU). Износът е нараснал с 30,6%.

Но прогнозите за търсенето на петрол са нестабилни, като се има предвид, че ситуацията с COVID-19 в света остава неравномерна: ако има напредък във ваксинацията в Европа, то например беше въведени нови ограничения в Индия поради рязкото нарастване на заболеваемостта .

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,11 ч.българско време във вторник се продават по 63,51 долара за барел, което е с 0,23 долара по-високо от цената в края на предходната сесия. В понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,33 (0,5%) - до $63,28 за барел.

Цената на майските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент достигна 59,89 долара за барел, което е с 0,19 долара по-високо от нивото в края на вчерашната търговия. В понеделник стойността на тези договори се увеличи с $0,38 (0,6%) до $ 59,7 за барел.

Суровият петрол на WTI се търгува за около 60 долара за барел от средата на март, а по-нататъшното увеличение на цените е ограничено както от несигурността относно перспективите за търсене, така и от плановете на ОПЕК + за увеличаване на добива, пише Bloomberg.